Putinejant a la cuina

Top blocs de receptes

dimarts, 1 de gener del 2013

TRONC DE NADAL

Buf, reconec que fer un troc de Nadal el dia d'Any Nou té el seu mèrit, bàsicament si la nit anterior et poses al llit tocades les sis del matí...per sort havia deixades fetes un parell de plaques de bescuit així que ara al matí amb una horeta ho he tingut enllestit i ma mare tindrà el tronc de Nadal el dia d'Any Nou...


Aquest tronc fa anys que el faig, de fet no és més que un braç de gitano nadalenc, aquest que veieu és força gran perquè avui som colla, es poden reduir una mica les mides per fer-ne un de més petit sense "ramificacions". La recepte que penjo és un "matxembrat" de tots els que he anat fet i que crec que és el que resulta més bo i senzill de fer.

Ingredients

Per al bescuit

 5 ous
 150 gr de sucre
 150 gr de farina
1/2 sobre de llevat (royal)

Per al farcit de trufa de xocolata

700 gr de nata per muntar
4 cullerades soperes de sucre (o més o menys, tot depen de la dolçor que li volgueu donar)
3 cullerades soperes  de cacau pur

Per a la cobertura

200 gr de xocolata (en aquest cas 52% cacau)
200 gr de nata líquida
30 gr de mantega

Per a la decoració

cireres confitades, fulles, perletes, flocs de xoxolata blanca, etc...al vostre gust

En primer lloc fem el bescuit batent els ous sencers amb el sucre, s'ha de batre enèrgicament així que millor fer-ho amb una batedora de varetes perquè ha de doblar el seu volum i quedar com una crema, és convenient que mentre bateu la massa tingueu a sota un recipient amb aigua calenta per tal que la massa agafi volum. Un cop ben batut i quan la massa hagi doblat el seu volum, posar-hi la farina amb el llevat passats pel sedàs, barregar amb compte per tal que la massa no baixi. Per les mides que us he donat surten dues plaques, una de la mida de la safata del forn i una altra que sigui la meitat de la del forn.

Escalfar el forn a 200ºC. Engreixar les dues plaques i cobrir-les amb paper de cuina i tornar a engreixar, vessar-hi la massa i posar al forn durant deu minuts (vigilar! aquesta massa no ha de quedar  torrada, és cou molt ràpidament). Un cop tretes del forn, donar immediatament forma de braç amb el mateix paper de cuina i deixar cobertes amb un drap de cuina fins que es refredin. Si no ho fessim així, no li podríem donar forma posteriorment, doncs se'ns trencaria.

Mentre es refreda el bescuit, fer la trufa, aquesta versió és molt senzilla i ràpida de fer, es tracta de batre la nata amb la quantitat de sucre que volgueu (depés de si us agrada més o menys dolça, jo prefereixo que domini el gust del cacau) i el cacau fins que tingui una consistència adeqüada (atenció, perquè a partir d'aquest punt es podria tallar i tindrieu mantega de cacau i no és el que volem!).

Un cop les plaques de bescuit estiguin fredes (i amb forma de braç de gitano), omplir-les amb la trufa i enrotllar de nou. Jo puleixo els extrems tallant-los amb un ganivet que talli molt bé.

En aquest cas he fet un tronc central (que es el que normalment faig si som 8-10 persones), avui com que sóm més colla he fet dues branques, resultants de la placa petita i tallada per la meitat, he esbiaixat els extrems per tal de donar-los la forma que veieu a la foto).

Per fer la cobertura, he posat la nata a bullir i un cop ha bullit l'he retirada del foc i he afegit la xocolata trossejada, he anat remenat fins que s'ha desfet i hi he afegit la matega fins obtenir una crema homogènia.

L'he deixat temperar un minut i he banyat els tres troncs resultants (quan aquesta crema està calenta es pot treballar molt bé, si es refreda posar un moment a escalfar i continuar banyant els troncs). Jo ho faig de la següent manera: agafo una safata gran i la cobreixo amb paper de cuina. A obre hi poso la reixeta de la cuina amb els troncs al damunt i vaig tirant la cobertura, la xocolata que cau, la puc aprofitar per cobrir els extrems un cop està menys líquida.

Deixar refredar fins que la cobertura agafa una consistència més sòlida i amb una forquilla fer els solcs dels troncs, muntar les peces del tronc unint-les amb una mica de la mateixa cobertura de xocolata.

Decoreu com més us agradi, jo ho he fet amb cireres confitades i flocs de xocolata blanca, però admet qualsevol tipus de decoració, amb sucre llustre, figuretes nadalenques, bolets de sucre, bombons...


2 comentaris:

  1. Viki..!!!!!!!
    mare meva, quina pinta...i de xoxolate..de moment las tres receptes....
    petonets

    ResponElimina