Putinejant a la cuina

Top blocs de receptes

dimecres, 20 de febrer de 2013

TATIN DE POMA


Avui, Tatin de poma, per a mí (i la Clara, la Susana, la Bea, en Pep...) una de les millors  postres dolces que es poden tastar...sempre i quan compleixi uns requisits indispensables: que la pasta no quedi molla i que la poma quedi perfectament caramelitzada  i tendre alhora. N'he tastat unes quantes, i us puc assegurar que una tatin feta amb pasta brisa casolana no té res a veure amb la que normalment trobem, feta amb pasta de full que acaba quedant molla  fent-la desagradable al gust.

Jo utilitzo una tècnica per la cocció de la poma que és la que vaig apendre d'un dels llibres de cuina més clars i útils: "Cuinar és senzill" de la Montserrat Saguí de Queralt. La cocció es fa al foc, en una paella de fons gruixut.



Heus ací la recepta:

(per 8 persones, motlle de 28 cm)

- 9 pomes Golden (de l'Empordà, és clar!) de bona mida
- 115 gr de mantega
- 5 cullerades de sucre
Pelar i tallar les pomes a quarts, traient-los el cor




Posar en una paella la mantega a desfer, un cop fosa, afegir tres cullerades de sucre i deixar fondre



Ara, posar els quarts de poma d'aquesta manera:


I cobrir a continuació amb la resta de quarts:


Espolsar amb les dues cullerades restants de sucre:


Tapar i deixar coure a foc baix durant una hora (vigilant! que es crema ràpidament):


Retirar al cap d'una hora o bé quan veieu que el sucre té color fosquet:


Deixar refredar. Mentrestant, fer una pasta brisé (recepte en la tercera entrada del mes de gener, en aquest cas:

- 225 gr de farina
- 115 gr de mantega
- 2 rovells d'ou petits o bé 1 1/2 de grans
- 75 gr de sucre
- 3 cullerades d'aigua
- un polsim de sal

Un cop fredes les pomes, estirar la masa trencada amb un corró i col.locar sobre les pomes, així, fent-la entrar bé pels costats:


Posar al forn durant 20-25 minuts:


Desemmotllar en calent, tot volcant-la en una safata...amb cura que crema!


5 comentaris:

  1. Totalment d'acord, la tatin amb pasta brisa és molt més bona que la tatin amb pasta de full. Si un dia vols canviar de fruita, aquí en tens una de mango!

    http://tapatdetapes.blogspot.com.es/2013/02/tatin-de-mango.html

    Ja tens una nova seguidora! Petons

    ResponElimina
  2. Moltissimes gràcies pel teu comentari, també l'he feta amb peres i queda molt bona, i algú m'ha dit amb plàtan...però prometo tastar-la amb mango. Petons!

    ResponElimina
  3. El tatin de poma és una de les meves postres preferides.
    T'ha quedat perfecta!!!

    ResponElimina
  4. Per mi tambe... a mes he de dir que la teva es una de les millors que he provat mai!!! (Lidia salvador)

    ResponElimina
  5. Aquesta és la meva tatin preferida, jo la faig amb la actifry i la thermomix (sóc més gandula que tu) i queda fantásitca.

    Gràcies per compartir!

    ResponElimina