Putinejant a la cuina

Top blocs de receptes

dimecres, 16 de gener del 2013

PASTÍS DE XOCOLATA NEGRA

I seguim amb més xocolata....avui un pastís senzill i molt molt bo ideal per a qualsevol celebració perquè permet decorar-lo de moltes maneres i és realment deliciós, molt suau per dintre i amb tot el gust de la xocolata negra. Aquest el vaig fer pels 50 anys de la meva "prima" Nuri.



Ingredients (per un pastís per 10-12 persones)

- 250 gr de xocolata 70%
- 8 ous
- 125 gr de mantega
- 180 gr de sucre
- 50 gr de farina

Per fer la cobertura

- 200 ml. de crema de llet
- 160 gr de xocolata 70%
- 25 gr de mantega

Comencem separant els rovells de les clares. Batem els rovells amb el sucre fins obtenir una crema.





Desfem la xocolata al bany maria o al microones (1,30 min a 800 aproximadament), un cop desfeta i fora del foc hi afegim la mantega tallada a tallets. Reservem.


Muntem les clares a punt de neu fort i les barregem amb la crema feta amb els rovells i el sucre:



Ara, barregem les dues preparacions, remenant suaument amb una espatula per evitar que baixi


Finalment afegim la farina tamisada i tornem a barrejar suaument, sense batre!


Ja tenim la preparació llesta per anar al forn:


Engreixem un motlle desemmotllable i cobrim el fons amb una fulla de paper de cuina:


Posem al forn prèviament escalfat durant 20-25 minuts a 180 ºC. Cal dir que tant punt surti el punxó net per comprovar si està cuit ja es pot treure del forn, aquesta massa és deliciosa quan està al seu punt, massa cuita resultaria seca.


El pastís un cop cuit, tindra aquest aspecte:

Deixem refredar i a podem cobrir. Us explico com ho faig jo. Aquí veieu que he girat el pastís dins del mateix motlle, així queda ben planer per decorar, però a vegades tambe es potdeixartal com queda.


Un cop fret, ja podem posar a bullir la crema de llet. Un cop bulli, l'apartem del foc i tirem la xocolata a tallets. Remenem fins que es desfaci. Afegim la mantega i remenen, d'aquesta maner aconseguim més brillo. Jo ho faig dins del mateix motlle, així quan refredi quedarà una massa compacte i m'estalvio el merder de cobrir-lo sobre una reixeta i aprofito tota la cobertura.


Un cop fret, ja tenim el pastis amb la cobertura de xocolata apunt de decorar. En aquest cas, xocolata rosa, boletes platejades, rosa i fulles de sucre i purpurina rosa.


Animeu-vos, és molt senzill i teniu l'èxit assegurat!



dilluns, 14 de gener del 2013

TARTALETES



En l'última entrada (ja sé, he estat mandrosa-mandrosa), vàrem veure com es feia la massa trencada de mànera fàcil i ràpida. Avui la utilitzarem en les tartaletes de diferents sabors, porten una mica de feina, pero el resultat val la pena!

Com veieun n'he fet de diferents sabors i textures. Anem primer a veure com fer les bases i despres farem els farciments. Som-hi!


En primer lloc prepararem els motlles quer poden ser individuals o en una safata, com que possiblement s'enganxessin, el millor és tallar paper de cuina una mica més gran que la mida de cada motlle:



Estirem la massa que havíem fet prèviament , jo ho faig amb una mica de farina i amb un paper de cuina per sobre la massa per estirar-la correctament i sense que s'enganxi al corró, marquem la mida que necessitem, jo en aquest cas he fet servir la part ample d'un bol dels de posar cereals amb llet perquè m'anava bé per la mida:


Forrem els motlles amb les porcions de massa:


Amb un ganivet pulim els costats i punxem els fons amb una forquilla per evitar que la massa pugi en el forn.


Posem al forn prèviament calent a 200ºC durant uns 12-15 minuts:


Aquí tenim les tartaletes ja fredes i a punt d'omplir, va omplim-les:


Començarem amb les de trufa: necessitareu 200 cl. de crema de llet montada ferma, una o dues cullerades de sucre (segons si us agrada més o menys dolça) i dues cullerades de cacau pur. Reservem.



De crema de llimona, necessitarem una pela de llimona ratllada ben finament (només la part groga), el suc de la llimona, posem al bany maria 100 gr de sucre, el suc de llimona, la pela ratllada i 50 gr de mantega i remenem amb un batedor, quan sigui calent hi afegim dos ous enters prèviament batuts, tornem a remenar fins obtenir una crema mes aviat  espessa, teneint en compte que al refredar-se espesseix més), sense parar de batre per evitar que s'enganxi. Un cop tèbia, ja podem farcir les tartaletes:


Seguim amb les de pinyos i gerds, les primeres base de cabell d'àngel i pinyons per sobre, molt fàcil. Les de gerds més fàcils encara, base de melmelada de gerds o fruits del bosc i gerds (en aquest cas congelats perquè no en vaig trobar de frescs):



Les de trufa van cobertes d'una capa de xocolata que vaig desfer al bany maria i vaig cobrir, decorant amb tres avellanes:


Per acabar de donar-los brillo i acabat final, vaig cobrir les tartaletes amb el preparat per a tartes que vénen al Lidl...i et voilà...quasi de pastisseria...


dissabte, 5 de gener del 2013

MASSES BÀSIQUES: PASTA TRENCADA



Aquesta massa és utilitzada per a moltes preparacions, però indisensable per a la tarta Tatin, oblideu-vos de la pasta de full per a la tatin i oblideu-vos també de la pasta brisa que venen preparada, no té res a veure amb la que podeu fer a casa en deu minuts. Val la pena.

Som-hi!

Necessitarem:

- 150 gr de farina
- 75 gr de mantega
- 1 rovell d'ou
- 50 gr de sucre
- 2 cullerades d'aigua
- un pols de sal

Aquesta és una massa que vol fret i mans fredes. La mantega ha de ser freda de la nevera, no ha de ser mai a temperatra ambient i si cal, sobretot a l'hivern, un aneu rentant les mans amb aigua freda per no escalfar la massa. A l'hivern és de més bon treballar. Aquesta massa no s'ha d'amassar, sinó que s'ha d'anar ajuntant els ingredients amb els dits, com si "pessiguessiu" la massa. Us ho explicaré pas a pas.

Un primer lloc, fer un volcà sobre el marbre amb tots els ingredients:


(A la foto hi ha el doble d'ingredients dels que us he posat).

Anar pessigant amb els dits frets tots els ingredients fins aconseguir aquesta textura, un pèl terrosa.


Continuar ajuntant els ingredients, es tracta que la farina quedi humitejada pels líquits i la mantega ben incorporada, pràcticament no es treballa, sinó que es va ajuntant (si cal afegiu-hi una cullerada més d'aigua freda, però amb cura, no vol massa humitat perquè la hi proporciona l'ou i la mantega).


La massa tindrà aquest especte als 3-4 minuts de treballar-la, pràcticament s'ajunta sola.

Finalment, al cap de cinc minuts teniu la massa a punt per a ser utilitzada. Si no s'utilitza immediatament cal embolicar-la amb paper film i reservar-la a la nevera fins que s'utilitzi, sobretot a l'estiu.


Ja tenim la pasta brisée a punt. En la propera entrada al bloc, li donarem utilitat.

Veieu com no és tan difícil? I val la pena els deu minuts de feina que porta perquè és realment deliciosa.

divendres, 4 de gener del 2013

POLLASTRE AL CURRI



Va que no sigui dit que tot són postres i xocolata, també m'agrada cuinar moltes altres coses.I avui farem un Curri de pollastre. Hi ha moltes versions de pollastre al curri, però realment aquesta recepta que us porto avui té un munt de sabors que armonitzen perfectament entre ells i que fa que quedi un plat (únic si l'acompanyeu d'un arròs basmati que haureu aromatitzat prèviament amb un parell de cullerades de curri en l'aigua de bullir-lo) exquisit.




Va, som-hi, necessitareu el següent:

- un pollastre tallat a trossets no gaire grans (que us en surtin ben bé 15 o 16 talls)
- un litre de caldo de pollastre (de treta brick, sense manies)
- uns 40 gr de mantega
- un bon raig d'oli
- una ceba mitjana
- 2 cullerades de curri
- una cullerada de mel
- una cullerada de farina
- 4 cullerades de llet evaporada
- 4 cullerades de nata líquida
- 20-25 ametlles torrades
- 4 pomes tallades a octaus

Posem l'oli i la mantega a escalfar, salpebrem el pollastre i el posem a fregir, un cop agafi color, tirar-hi la ceba tallada a talls petits. Deixar sofregit tot plegat i tirar-hi el brou. Deixar coure durant mitja hora.

Retirar els talls de pollastre i reservar. Desfer la cullerada de farina en la llet evaporada i afegir al suc que queda a la cassola, lligar la salsa. Tirar seguidament la cullerada de mel i tornar a tirar el pollastre. Afegir el curri i  deixar coure deu minuts tot plegat. Afegir la nata líquida, les ametlles torrades i la poma i tornar a deixar coure deu minuts. Si veieu que us queda poca salsa, tireu-hi un gotet d'aigua. Es necessita salsa per l'arròs basmati amb el que podeu acompanyar el pollastre. Un plat senzill, exòtic i deliciós! Us el recomano!

dimarts, 1 de gener del 2013

TRONC DE NADAL

Buf, reconec que fer un troc de Nadal el dia d'Any Nou té el seu mèrit, bàsicament si la nit anterior et poses al llit tocades les sis del matí...per sort havia deixades fetes un parell de plaques de bescuit així que ara al matí amb una horeta ho he tingut enllestit i ma mare tindrà el tronc de Nadal el dia d'Any Nou...


Aquest tronc fa anys que el faig, de fet no és més que un braç de gitano nadalenc, aquest que veieu és força gran perquè avui som colla, es poden reduir una mica les mides per fer-ne un de més petit sense "ramificacions". La recepte que penjo és un "matxembrat" de tots els que he anat fet i que crec que és el que resulta més bo i senzill de fer.

Ingredients

Per al bescuit

 5 ous
 150 gr de sucre
 150 gr de farina
1/2 sobre de llevat (royal)

Per al farcit de trufa de xocolata

700 gr de nata per muntar
4 cullerades soperes de sucre (o més o menys, tot depen de la dolçor que li volgueu donar)
3 cullerades soperes  de cacau pur

Per a la cobertura

200 gr de xocolata (en aquest cas 52% cacau)
200 gr de nata líquida
30 gr de mantega

Per a la decoració

cireres confitades, fulles, perletes, flocs de xoxolata blanca, etc...al vostre gust

En primer lloc fem el bescuit batent els ous sencers amb el sucre, s'ha de batre enèrgicament així que millor fer-ho amb una batedora de varetes perquè ha de doblar el seu volum i quedar com una crema, és convenient que mentre bateu la massa tingueu a sota un recipient amb aigua calenta per tal que la massa agafi volum. Un cop ben batut i quan la massa hagi doblat el seu volum, posar-hi la farina amb el llevat passats pel sedàs, barregar amb compte per tal que la massa no baixi. Per les mides que us he donat surten dues plaques, una de la mida de la safata del forn i una altra que sigui la meitat de la del forn.

Escalfar el forn a 200ºC. Engreixar les dues plaques i cobrir-les amb paper de cuina i tornar a engreixar, vessar-hi la massa i posar al forn durant deu minuts (vigilar! aquesta massa no ha de quedar  torrada, és cou molt ràpidament). Un cop tretes del forn, donar immediatament forma de braç amb el mateix paper de cuina i deixar cobertes amb un drap de cuina fins que es refredin. Si no ho fessim així, no li podríem donar forma posteriorment, doncs se'ns trencaria.

Mentre es refreda el bescuit, fer la trufa, aquesta versió és molt senzilla i ràpida de fer, es tracta de batre la nata amb la quantitat de sucre que volgueu (depés de si us agrada més o menys dolça, jo prefereixo que domini el gust del cacau) i el cacau fins que tingui una consistència adeqüada (atenció, perquè a partir d'aquest punt es podria tallar i tindrieu mantega de cacau i no és el que volem!).

Un cop les plaques de bescuit estiguin fredes (i amb forma de braç de gitano), omplir-les amb la trufa i enrotllar de nou. Jo puleixo els extrems tallant-los amb un ganivet que talli molt bé.

En aquest cas he fet un tronc central (que es el que normalment faig si som 8-10 persones), avui com que sóm més colla he fet dues branques, resultants de la placa petita i tallada per la meitat, he esbiaixat els extrems per tal de donar-los la forma que veieu a la foto).

Per fer la cobertura, he posat la nata a bullir i un cop ha bullit l'he retirada del foc i he afegit la xocolata trossejada, he anat remenat fins que s'ha desfet i hi he afegit la matega fins obtenir una crema homogènia.

L'he deixat temperar un minut i he banyat els tres troncs resultants (quan aquesta crema està calenta es pot treballar molt bé, si es refreda posar un moment a escalfar i continuar banyant els troncs). Jo ho faig de la següent manera: agafo una safata gran i la cobreixo amb paper de cuina. A obre hi poso la reixeta de la cuina amb els troncs al damunt i vaig tirant la cobertura, la xocolata que cau, la puc aprofitar per cobrir els extrems un cop està menys líquida.

Deixar refredar fins que la cobertura agafa una consistència més sòlida i amb una forquilla fer els solcs dels troncs, muntar les peces del tronc unint-les amb una mica de la mateixa cobertura de xocolata.

Decoreu com més us agradi, jo ho he fet amb cireres confitades i flocs de xocolata blanca, però admet qualsevol tipus de decoració, amb sucre llustre, figuretes nadalenques, bolets de sucre, bombons...